Kashin-Beck Disease Fund vzw

Onderzoek naar de oorzaken van de Kashin-Beck ziekte (KBD), opstarten van preventieprogramma's en hulp aan de besmette Tibetaanse bevolking.

Gevolgd door Donorinfo sinds: 
2010

Doelstelling

Om de oorzaken van de Kashin - Beck Disease (KBD) te identificeren , om duurzame oplossingen te vinden en om passende en duurzame programma's uit te voeren om de ziekte te voorkomen en zodoende de volgende generaties die in endemische gebieden leven, vooral op het Tibetaanse Plateau, te beschermen.

Activiteiten

Het project is gestart door de NGO Artsen Zonder Grenzen (AZG) in 1992. In 2002, toen Artsen zonder Grenzen zijn activiteiten stopzette in TAR, werd Kashin-Beck Disease Fund (KBDF)opgericht om het project verdert te zetten. Vandaag de dag, werkt de organisatie in meer dan 100 dorpen, met een bevolking van 25.000 mensen waaronder 5.000 kinderen.  De Ziekte van Kashin-Beck (KBD), ook wel "Big Bone Disease of Dikke Beenderen Ziekte", is een van de meest verwaarloosde ziekten in de wereld. Het is een blijvende en invaliderende ziekte die het kraakbeen vernietigt kraakbeen, een vervorming van de gewrichten veroorzaakt vervorming met groeiachterstand en chronische pijn tot gevolg. De eerste tekenen verschijnen rond de leeftijd van 4-5 jaar en in de meest ernstige gevallen lijden tot dwerggroei.

Vandaag bestaat er geen behandeling voor de ziekt en de oorzaken zijn onduidelijk. Desalniettemin is men het over eens dat de oorsprong multifactorieel en gekoppeld is aan het milieu. Enkele risicofactoren zijn reeds vastgesteld: een multi voedingselementen en vitaminen deficiëntie en de schimmelbesmetting op granen.

Daarom richt KBDF zich op twee hoofdactiviteiten namelijk: het onderzoek van de oorzaken van de ziekte en de implementatie van preventieve maatregelen om nieuwe gevallen te voorkomen. De programma’s worden uitgevoerd in gebieden waar de ziekte endemisch is en worden als volgens uitgewerkt:

 • Voedingsprogramma voor kinderen: Opvolging van de groei van kinderen via moeder en kind consultaties en suplementatie van vitamine D en calcium carbonaatsuppletie om deze kinderen; en vitamine D om zogende moeders en zwangere vrouwen.

 • Voedings Diversificatie Programma (FDP): Variatie en verbeteren van de kwaliteit en kwantiteit van de voeding vooral voor van kinderen, via de productie van verse groenten (serres & zadenbanken), fruit (boomgaard) en lipiden (koolzaadolie).

 • Mycologie Programma: Schimmel besmetting is één van de etiologische hypothesen van KBD en maak gerst, de belangrijkste voedsel bron voor de Tibetaanse bevolking, niet eetbaar. Om dit te vermijden, voert KBDF activiteiten uit zoals het ontsmetten van graan voor het planten, een betere droging en opslag van het geoogste graan om schimmelbesmetting te voorkomen.

 • Afval Behandeling Programma: Dit houdt niet direct verband met de ziekte, maar draagt bij aan de volksgezondheid in de dorpen, waar het concept van afvalbeheer totaal onbekend is. KBDF bouwt afval collectoren waar ingezameld afval selectief gesorteerd wordt en bepaalde gerecycleerde producten kunnen verkocht worden zodat het programma zelfbedruipend wordt.

 • Training Programme: KBDF organiseert training programma’s over voedings thema’s, basis gezondheidszorg , serre en zaadbank beheer ..., allemaal onderwerpen die direct of indirect verband houden en het daardoor nog meer efficiënt en duurzaam maakt.

Concrete noden

Financiële steun

 • bouw van serres: 60.000 € /jaar/200 serres

 • verdelen van vitamine D en calciumcarbonaat: 12.000€/jaar

 • groentezaden: 10.000€/jaar

 • oliemolens: 12.000€/jaar (5 stuks)

Vrijwilligers in België

 • fondsenwerving

 • vertalingen: FR-NL, Engels-Chinees

 

 

Fiche door Donorinfo opgemaakt – laatste wijziging : 29/06/2017