Een omkadering voor financiële transparantie van goede doelen

In België is er geen uniform normerend kader inzake boekhoudkundige verplichtingen, controle en bekendmaking van de jaarrekening voor goede doelen. In de realiteit zijn deze verplcihtingen verschillend naargelang de grootte van de organisatie (Lees meer), de aard van hun erkenning en de subsidiërende instantie. Bij gebrek aan dergelijk kader, wordt transparantie op verschillende manieren geïnterpreteerd of beperkt tot het 'tonen van de cijfers', zonder betrouwbaarheidsgarantie en objectiviteit. Precies daarom werd Donorinfo in 2005 opgericht. 

 

De schenker informeren

  • De schenker die wil weten hoe zijn gift wordt besteed, heeft betrouwbare en heldere informatie nodig: transparante gegevens over de financiering en werking van filantropische organisaties. Het gros van de organisaties heeft er geen enkele moeite mee deze informatie ter beschikking te stellen van Donorinfo. Alle organisaties die je op donorinfo.be vindt, bieden de garantie dat hun cijfers in alle transparantie worden gepubliceerd en gecontroleerd werden door een extern erkend controleorgaan.
  • Ethiek: welke zijn de organisaties die zitpenningen uitbetalen aan hun bestuurders? Welke organisaties doen een beroep op een extern fondsenwervingsbedrijf voor het inzamelen van hun giften? Sinds juni 2017 zijn het vragen die wij duidelijk stellen aan onze organisaties en en desgevallend vermelden op de financiële fiches van organisaties die deze praktijken hanteren. Zo kan je als schenker met kennis van zaken een keuze maken uit het aanbod op donorinfo.be.

 

Geven in vertrouwen

Donorinfo biedt de schenker keuze uit een brede waaier aan organisaties, met informatie die volgens een vast stramien wordt gepubliceerd, en is gecontroleerd door een extern erkend controleorgaan. De informatie kan je opzoeken aan de hand van uitgebreide zoekcriteria die je helpen om een organisatie te vinden die aansluit bij je profiel. Alle organisaties op donorinfo.be hebben als doel het bieden van hulp aan personen in nood of het bevorderen van een sociaal-ecologische transitie.

 

Garantie tot transparantie

  • de experts van Donorinfo zorgen voor de synthese en publicatie van de gedetailleerde jaarrekening en balans van elke organisatie op donorinfo.be volgens een uniform model op maat van de sector.
  • alle gegevens zijn gecontroleerd door een extern erkend controleorgaan (bijvoorbeeld een bedrijfsrevisor).
  • de experts van Donorinfo bezoeken de organisaties op het terrein of hun maatschappelijke zetel. Tijdens deze bezoeken toetst Donorinfo de informatie af aan de werking van de organisaties, luistert ze  naar hun noden. en vragen.

Alle informatie op donorinfo.be wordt jaarlijks geactualiseerd.