25/03/2020 - Coronacrisis is streep door de rekening voor goede doelen

Donorinfo roept schenkers op om goede doelen te blijven steunen

De coronacrisis stelt goede doelen voor gigantische uitdagingen: velen moeten hun hulp aan mensen in nood volledig reorganiseren. Daarbovenop staan deze organisaties voor een tweede uitdaging: door de coronamaatregelen vallen heel wat inkomsten weg. Donorinfo, een stichting die geven aan goede doelen stimuleert, roept op om goede doelen en kwetsbare mensen nu niet in de steek telaten.

oproep Donorinfo goede doelen coronacrisis videoCoronamaatregelen hebben grote impact op werk van goede doelen

Organisaties moeten nu hun werk reorganiseren om de regels van social distancing en afzondering te respecteren. Dat gaat niet vanzelf. Zo hebben de daklozen die door de Straatverplegers geholpen worden, geen thuis waar ze zich kunnen afzonderen. Organisaties die kwetsbare kinderen of mensen met een handicap opvangen, zoals Het Open Poortje of het GielsBos, mogen geen bezoek meer ontvangen. Bovendien zijn alle uitstappen geannuleerd. Gelukkig hebben sociale organisaties de expertise en het engagement om de kwetsbare mensen die zij helpen, niet te laten vallen.

Donorinfo staat, als stichting die geven aan goede doelen stimuleert, in contact met bijna 250 organisaties over heel België. Zij bieden hulp aan mensen in nood of werken aan duurzame ontwikkeling. Van hen horen we allemaal dezelfde boodschap: we moeten alles in het werk stellen om de meest kwetsbaren onder ons nu niet in de steek te laten.

Een zware financiële klap

Jammer genoeg heeft de coronacrisis voor deze goede doelen nog een ander zwaar gevolg. Velen onder hen hangen af van de vrijgevigheid van de Belgische bevolking om hun werk te kunnen doen.

Restaurantdagen, benefietconcerten, sportieve evenementen en andere acties zijn erg belangrijk voor goede doelen.

Nu campagnes en acties niet door kunnen gaan als gepland, brengt dit de financiële gezondheid van organisaties in gevaar. Zo ziet Broederlijk Delen de jaarlijkse campagne volledig in het water vallen. Een ander voorbeeld: normaalgezien zouden heel wat goede doelen op dit moment lopers en sponsors aan het rekruteren zijn voor de 20 km van Brussel in mei. Op dit moment is het erg onzeker of dat evenement wel kan doorgaan.

Geven kan nog steeds

De toewijding van de organisaties om hun bijdrage te blijven leveren aan onze maatschappij is vandaag onverminderd. Of ze daarvoor voldoende middelen zullen hebben, wordt wel onzeker. Ook de solidariteit en generositeit van de Belgen blijft groot; dat blijkt vandaag meer dan ooit. Maar geven zal in de komende maanden misschien op een andere manier moeten gebeuren dan mensen gewoon zijn. Wie vandaag solidair wil zijn met de meest kwetsbaren, moet goede doelen in de eerste plaats steunen door een gift te doen, via bankoverschrijving of online.

De website donorinfo.be laat toe om makkelijk goede doelen te vinden. Schenkers kunnen er een goed doel opzoeken rond een zaak die hen nauw aan het hart ligt. De bijna 250 organisaties op donorinfo.be engageren zich voor financiële transparantie, zodat steunen kan in vertrouwen.

Warme oproep

‘Elk in ons kot’ betekent niet dat het ‘elk voor zich’ is. Goede doelen kunnen niet meer tot bij schenkers komen. Het is daarom belangrijk dat schenkers hen nu zelf online gaan opzoeken. Hun werk is van onschatbare waarde en verdient nu, meer dan ooit, de steun van de Belgische bevolking.

 

Meer info?

Carlo Henriksen, voorzitter van stichting Donorinfo, roept in deze video schenkers op om te blijven geven. Meer info via communication@donorinfo.be. 

Opgesteld door Donorinfo - Laatste update : 25/03/2020