31/10/2017 - Een goed doel opnemen in je testament op een weloverwogen manier

Je wil je vermogen ten dele of helemaal nalaten aan een vereniging? Maar je weet niet welke organisatie te kiezen? Vraag je je af of je nalatenschap goed terecht zal komen? Wij geven graag advies om een goede keuze te maken.

1:Denk na over wat jij belangrijk vindt

Wat houdt jou echt bezig? Die vraag zal je je zeker stellen voor je je nalatenschap opmaakt. Wil je een kleine organisatie steunen bij jou in de buurt? Of eerder een bekende organisatie die op grotere schaal werkt? Wil je dat je geld gaat naar kinderen, zieke personen of mensen in armoede? Of wil je liever een museum steunen, een natuurgebied of een organisatie die de maatschappij wakker schudt over de gelijkheid tussen man en vrouw? Er zijn zoveel goede doelen die allemaal belangrijk werk leveren. Denk dus na welke onderwerpen jou na aan het hart liggen. En volg je hart.

2:Informeer je

Eens je hebt beslist welke goede zaak je wil steunen, kan je een selectie van organisaties maken en die met elkaar vergelijken. Ga na of hun missie beantwoordt aan jouw criteria. Zoek ook informatie over het beheer van de organisaties. Wie zit er aan het stuur? Vind je makkelijk informatie over de bestuursleden en de structuur van de organisatie? Worden de rekeningen gecontroleerd door een erkende instantie, zoals een bedrijfsrevisor? Om antwoorden te vinden op al die vragen, kan je de website van de organisaties zelf doornemen. Als het goede doel van je keuze mensen in nood bijstaat, kan je ook terecht op deze site van Donorinfo. Je kan hier gecontroleerde informatie vergelijken van meer dan 240 goede doelen in België. Jij krijgt de informatie, de keuze is aan jou.

3: Contacteer de organisatie

Een goed doel opnemen in je testament is een bijzonder gebaar. Iedere nalatenschap is anders en verdient persoonlijk advies. Aarzel daarom niet om contact op te nemen met de organisatie van je keuze. Vraag om de directie of een verantwoordelijke voor de fondsenwerving te spreken, zodat je al je vragen kan stellen. Je kan ook vragen om deze mensen persoonlijk te ontmoeten. Je zal snel merken of er een ‘klik’ is en op welke manier de organisatie met haar schenkers omgaat. Ook dat kan je helpen om je beslissing te nemen.

Als je je keuze hebt gemaakt, en informatie zoekt over de technische aspecten van een nalatenschap, kan je terecht op de website van testament.be.

Geef in vertrouwen

Donorinfo staat er garant voor dat alle organisaties op donorinfo.be een politiek van financiële transparantie voeren. Elk jaar bezorgen ze ons hun gedetailleerde jaarrekening, die is gecontroleerd door externe en onafhankelijke experts. Deze jaarrekeningen vind je terug op Donorinfo, in een eenvormig formaat, dat beantwoordt aan de nood aan informatie van potentiële schenkers.
Laat de organisaties op donorinfo.be weten dat je hun inspanningen op prijs stelt door "via Donorinfo" op je overschrijving te vermelden. Ken je een organisatie die niet aanwezig is op donorinfo.be?

Opgesteld door Donorinfo - Laatste update : 31/10/2017