25/09/2019 - Ook online geven geeft recht op een fiscaal attest

Schenkers kunnen wettelijk enkel een fiscaal attest krijgen voor een gift die ze rechtstreeks storten op de rekening van het goede doel dat het attest uitreikt. Nieuwe technologieën, waarbij giften via een online platform naar een goed doel gestort worden, bezorgden goede doelen daarom altijd heel wat kopbrekens. Want strikt genomen maken die giften een omweg via Facebook, Paypal of andere Mollies. Daardoor kwamen ze tot voor kort niet in aanmerking voor een fiscaal attest.

De wetgever heeft daar nu een mouw aangepast. Voortaan zijn giften via een online platform wel aftrekbaar, als alle kosten (inclusief transactiekosten) in de boekhouding van het goede doel terug te vinden zijn. Voor de transparante organisaties op donorinfo.be is dat natuurlijk geen enkel probleem.

Andere regels in verband met fiscale attesten blijven onverkort geldig:

  • Je mag niets in ruil krijgen voor je gift (een cake, een theatervoorstelling,…)
  • Je mag het geld niet laten inzamelen door een andere organisatie. Als je geld stort op rekening van organisatie x die dat dan doorstort aan organisatie y, kan je dus geen fiscaal attest krijgen van organisatie y.
  • Collectieve geldinzamelingen (opbrengsten van een wafelenbak, een geboortecadeau, enzovoort) komen ook niet in aanmerking voor een fiscaal attest.

 

Wil je weten of een goed doel een fiscaal attest kan uitreiken? Je vindt die informatie in het tabblad ‘algemene info’ van elke fiche.

 

Lees de informatie over de nieuwe regeling op de website van de FOD Financiën.

Geef in vertrouwen

Donorinfo staat er garant voor dat alle organisaties op donorinfo.be een politiek van financiële transparantie voeren. Elk jaar bezorgen ze ons hun gedetailleerde jaarrekening, die is gecontroleerd door externe en onafhankelijke experts. Deze jaarrekeningen vind je terug op Donorinfo, in een eenvormig formaat, dat beantwoordt aan de nood aan informatie van potentiële schenkers.
Laat de organisaties op donorinfo.be weten dat je hun inspanningen op prijs stelt door "via Donorinfo" op je overschrijving te vermelden. Ken je een organisatie die niet aanwezig is op donorinfo.be?

Opgesteld door Donorinfo - Laatste update : 25/09/2019