Deze vereniging vergroot de mobiliteit van mensen met een visuele beperking door de opleiding van geleidehonden

Gevolgd door Donorinfo sinds: 
2020

Wat is de missie van het Belgische Centrum voor Geleidehonden?

Het Belgisch Centrum voor Geleidehonden (BCG) is een nationale non-profit organisatie die honden kweekt en opleidt tot geleidehond voor mensen met een visuele beperking. Zo kunnen slechtziende en blinde personen in onze ‘ziende’ maatschappij weer op een veilige, meer ontspannen en efficiëntere manier actief zijn, door bijvoorbeeld zelfstandig te winkelen, te werken en deel te nemen aan socioculturele activiteiten.

 

Belgisch Centrum voor Geleidehonden op donorinfo.be

Wat doet het Belgisch Centrum voor Geleidehonden?

  • Kweken, opleiden, matchen en blijvende nazorg

Het BCG selecteert de beste moeder- en vaderhond en laat de moeder bevallen in een huiselijke omgeving in het eigen breedingcentrum. Het BCG kweekt voornamelijk zelf pups, soms koopt het ze aan. Na 8 weken verhuizen de pups naar een pleeggezin. Hier leren ze een jaar lang alle basiscommando’s. Geleidehonden in opleiding mogen overal mee naartoe: van de supermarkt tot de cinema. Vervolgens starten ze aan hun opleiding in het centrum. Die duurt 6 tot 8 maanden. De opleiding tot geleidehond is erg uitdagend voor de honden; slechts 50 % slaagt en maakt het als geleidehond.

 

De hond wordt gematcht met een geleidehondgebruiker die bij zijn of haar persoonlijkheid past. Die gebruiker komt dan 2 weken in het centrum voor een opleiding, de zogenaamde class. Wanneer ze aan elkaar gewoon zijn en met elkaar hebben leren werken, volgt er een week intensieve training thuis bij het nieuwe baasjeDaarna gaat de carrière van de geleidehond gaat van start.

Jaarlijks brengt een instructeur een bezoek om na te gaan of het duo nog optimaal samenwerkt. Soms moet de hond bijscholing krijgen, bijvoorbeeld door een verhuis of verandering van werk van het baasje. Tussen het negende en elfde levensjaar gaan de meeste honden met pensioen. In overleg met de geleidehondgebruikers zoekt BCG een plekje waar ze kunnen genieten van hun welverdiend pensioen. 

 

Hoe kan jij het Belgisch Centrum voor Geleidehonden helpen?

Met financiële steun:

Eén geleidehond kost € 25.000. Wij evalueren iedere aanvraag en bieden de hond kosteloos aan. Helpen kan via maandelijkse gift, een schenking of in de vorm van legaat. 

Als vrijwilliger:

  • Hulp bij evenementen en campagnes 
  • Karweitjes, onderhoud 
  • Vervoer 
  • Andere: pleeggezin van vakantieopvang tot één jaar puppypleeggezin

Update 2020

Fiche door Donorinfo opgemaakt – laatste wijziging : 09/02/2021