Gratis ter beschikking stellen van blindengeleidehonden aan personen met een visuele handicap

Gevolgd door Donorinfo sinds: 
2010

Onafhankelijkheidslaan 45
3600
Genk
(+32/) 089-30 50 60

De missie van Blindengeleidehondenschool Genk

Blindengeleidehondenschool Genk vzw is een non-profitorganisatie die tot doel heeft: met zorg geselecteerde pups positief opvoeden en opleiden tot kwaliteitsvolle blindengeleidehonden en deze kosteloos ter beschikking stellen aan personen met een visuele handicap om hun zelfstandigheid en mobiliteit te vergroten.

Wat doet Blindengeleidehondenschool Genk?

  • Opleiding en plaatsing van blindengeleidehonden
    Jaarlijks plaatst de vzw blindengeleidehonden bij blinden en slechtzienden in Vlaanderen. Het proces van pup tot blindengeleidehond neemt 2 jaar in beslag. Pups worden op basis van gedrag, gezondheid en karakter geselecteerd wanneer ze enkele weken oud zijn. Daarna verblijft de hond gedurende een jaar in een pleeggezin. Daar start het socialisatieproces en leert de pup alle facetten van het dagelijks leven kennen: openbaar vervoer, markten, evenementen, verkeer, andere dieren, lawaaihinder, winkelcentra,...Wanneer de jonge hond het pleeggezin verlaat, volgt een medische keuring. Na de goedkeuring van de oogarts en de orthopeed start de aspirant-blindengeleidehond zijn opleiding bij de instructeur van Blindengeleidehondenschool Genk. Aan het einde van een intensieve training van acht maanden volgt het eindexamen en start de instructie met de persoon met een visuele handicap.

  • Kostenplaatsje van de geleidehond
    De kosten voor de aankoop, voeding, opleiding door professionele instructeurs, en medische opvolging van een blindengeleidehond lopen op tot 25.000 €. Daarvoor kan de persoon met een handicap bij de overheid een tussenkomst (max 13.000 €) vragen. Maar lang niet alle personen met een visuele handicap kunnen hierop een beroep doen. Blindengeleidehondenschool Genk evalueert elke aanvraag, en stelt kosteloos een geleidehond ter beschikking, ongeacht of de persoon in kwestie in aanmerking komt voor een financiële tussenkomst van de overheid. De vzw zelf ontvangt voor haar werk geen subsidies.

De vzw is door de Vlaamse Overheid erkend om haar opgeleide honden en honden in opleiding de titel en het certificaat van assistentiehond te geven. Sinds 2016 is de vzw ook geaccrediteerd lid van de International Guide Dog Federation.


Hoe kan jij Blindengeleidehondenschool Genk helpen?

Financiële steun

voor de aankoop van +/- 5 pups. Totale kostprijs: € 6.250,00 (€ 1.250,00 per pup)

voor de uitzet van 5 pups (mand, halsbanden, lijnen, drink- en eetbakken, bench, speelgoed, ...) een totaal van  1.250 € (250 € per puppy)

voor de inrichting van een speel- en losloopterrein voor de aspirant geleidehonden: € 10.000

voor de opleiding van één blindengeleidehond: € 25.000.

Vrijwilligers in België

  • puppypleeggezinnen die gedurende één jaar willen instaan voor de opvoeding en de socialisatie van een pup

  • fondsenwerving: bemannen van verkoop- en informatiestanden op evenementen

  • chauffeurs: die onze geleidehondengebruikers naar scholen en organisaties willen brengen
Fiche door Donorinfo opgemaakt – laatste wijziging : 26/10/2020