Preventie van zelfdoding door Zelfmoordlijn, vorming en studiewerk

Gevolgd door Donorinfo sinds: 
2011

De missie van het CPZ

Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding wil zelfmoord voorkomen. Dit doen we door de Zelfmoordlijn, waar vrijwilligers 24/24 in gesprek gaan met mensen die aan zelfmoord denken en hun omgeving. Daarnaast zetten het Centrum in op brede sensibilisering en vorming: iedereen kan mee helpen zelfdoding voorkomen!

 

Centrum ter Preventie van Zelfdoding op donorinfo.beWat doet het CPZ?

Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ) werkt aan de preventie van zelfdoding. In de eerste plaats is er de Zelfmoordlijn 1813: professioneel opgeleide vrijwilligers voeren 24/24 gesprekken via chat, e-mail en telefoon. De Zelfmoordlijn is er voor mensen die zelf aan zelfmoord denken, maar ook voor hun omgeving. 1813 is gratis en anoniem.

Naast de Zelfmoordlijn zet het CPZ ook in op de vermaatschappelijking van de preventie van zelfdoding: het gelooft dat iedereen een rol kan spelen in de preventie van zelfdoding. Het CPZ wil door middel van informatie, vormingen, sensibilisering iedereen in de samenleving de nodige handvatten bieden om signalen te herkennen en het eerste gesprek te voeren met iemand die aan zelfmoord denkt.

 

Hoe kan jij het CPZ helpen?

Met financiële steun

Elke euro die het CPZ ontvangt uit schenkingen wordt geïnvesteerd in de werving, opleiding en ondersteuning van vrijwilligers, zo kan het Centrum meer levensreddende gesprekken voeren.

Vrijwilligers in België

 • Hulp bij evenementen en campagnes
 • onthaal/luisterend oor/begeleiding
  De Zelfmoordlijn is een gratis en anonieme erkende nooddienst voor mensen die aan zelfdoding denken, hun omgeving en nabestaanden na zelfdoding. Via telefoon, chat of e-mail trachten vrijwilligers samen met de oproepers de crisis te overbruggen. Als beantwoorder maak je voor oproepers misschien wel het verschil tussen leven en niet verder leven. 
  De vrijwilligers wisselen elkaar af, om op die manier een vlotte bereikbaarheid van de Zelfmoordlijn te garanderen.
  Om vrijwilliger te worden, heb je geen specifieke vooropleiding nodig. Wel zijn er een aantal basisvereisten, zoals inlevingsvermogen, een open houding ten aanzien van  zelfdoding, voldoende tijd, enz. Je kan zelf kiezen welk medium jou het beste ligt: telefoon of chat. In return biedt het Centrum ter Preventie van Zelfdoding een zinvolle en verrijkende tijdsbesteding, een deskundige opleiding, een professionele begeleiding, en een fijne sfeer. Het centrum voorziet ook de verzekering die wettelijk verplicht is voor erkende vrijwilligersorganisaties.
  Interesse? Op www.zelfmoord1813.be/vrijwilligers vind je alle nuttige informatie over het vrijwilligerswerk bij de Zelfmoordlijn.

Materiaal

 • Computer en/of kantoormateriaal

 

 Update 2020

Fiche door Donorinfo opgemaakt – laatste wijziging : 08/05/2021