Chirurgische ingrepen bij kinderen uit ontwikkelingslanden, waar recht op gezondheid niet gegarandeerd is.

Gevolgd door Donorinfo sinds: 
2010

Sociale missie

Keten van Hoop België , actief in Benin, Senegal, de Democratische Republiek Congo en Rwanda, heeft als missie zoveel mogelijk kinderen uit ontwikkelingslanden de medische zorg te geven die ze nodig hebben.

Wat doet Keten van Hoop België?

In het buitenland: gezondheidszorg - opleiding - verbetering van chirurgische en pediatrische diensten.

Keten van Hoop voert medisch-chirurgische missies uit: medisch zorg, levering van medisch materiaal en opleiding van artsen en paramedici. De leden van de missies zijn vrijwilligers en experts in pediatrische pathologieën. Sinds de oprichting in 1997 heeft de vereniging duizenden consulten en behandelrichtlijnen verstrekt, meer dan 2.000 kinderen geopereerd, lokale teams getraind en medische apparatuur aangeboden om de werkomstandigheden te verbeteren en hoogwaardige gezondheidszorg te bieden. Keten van Hoop België heeft ook de armste gezinnen geholpen om toegang te krijgen tot gezondheidszorg door Solidariteitsfondsen op te richten om de gezondheidszorg voor kinderen te financieren.

 In België: gezondheidszorg en sensibiliseren.

Elk jaar zorgt Keten van Hoop België voor 10 tot 15 kinderen met een misvorming die een operatie vereist die momenteel niet kan plaatsvinden in hun land. De kinderen verblijven in een pleeggezin en de vereniging zorgt voor de administratieve procedures.

 In 2020 daarentegen, als gevolg van de pandemie,  ondersteunde Keten van Hoop België verschillende ziekenhuizen om infectiepreventie- en controlemaatregelen te nemen (gescheiden patiëntencircuit, beschermings- en desinfectiemateriaal, enz.). Dankzij Belgische artsen heeft de organisatie ondersteuning op afstand kunnen ontwikkelen met tal van e-consulten en e-trainingscursussen die uitwisselingen met lokaal gezondheidspersoneel mogelijk maken en zorgen voor de juiste beslissingen in therapeutische en chirurgische behandelingen.

 Hoe kan jij helpen?

Keten van Hoop België heeft uw financiële steun nodig.

 • Medische zorg voor een kind in België: € 3.000 tot € 12.000 / kind.
 • Missies in het buitenland:

-        deelname aan de kosten van chirurgie uitgevoerd tijdens missies: gemiddeld € 500 (de kost varieert tussen € 50 en € 5.000, afhankelijk van het land en het type ingreep);

-        kosten van een medische consultatiezending: € 1.200 tot € 3.500;

-        kosten van een chirurgische missie: van € 4.000 tot € 32.000.

 • Solidariteitsfonds (toegang tot zorg voor arme gezinnen):bijdrage vanaf € 15.

 • Aankoop van medische apparatuur: bv. chirurgische instrumenten van €10 tot €500 /stuk, platen/pinnen voor orthopedische chirurgie: vanaf €10, verbruiksartikelen (draden, sondes, verbanden, katheters) vanaf €5.
 • Opleiding:

-        opleiding in het buitenland voor artsen, paramedici of biotechnici: reiskosten, verzekering en toelagen: +/- 5.000 € voor een stage van 3 maanden.

-        benodigde apparatuur om training op afstand te geven: maandelijkse abonnement voor een internetverbinding in DR Congo-Hoog Katanga: $100 / maand.

  Keten van Hoop België heeft vrijwilligers nodig in België.

  • Print en web grafisch ontwerper.
  • Webmaster: technische assistentie (website onderhoud en uitbreiding functionaliteiten).
  • Vertaler: FR/NL/EN.
  • Sourcing van medische apparatuur.
  • Logistieke ondersteuning en actieve deelname aan fundraising campagnes en evenementen.
  • Opvang van stagiaires (dokters, paramedici) uit landen waar de vereniging actief is tijdens hun opleiding / verblijf in België (accommodatie, bezoek aan Brussel en andere toeristische trekpleisters van ons land...).

  Keten van Hoop België heeft vrijwilligers nodig in het buitenland. 

  • Medisch en paramedisch personeel gespecialiseerd in pediatrische zorg: hartchirurgie, orthopedische, NKO- en urologische disciplines.
  • Biotechnici, orthoprothesisten...

  Keten van Hoop België heeft materiaal nodig

   • Medische apparatuur: saturometer, monitoring, draagbaar echoapparaat, zuurstofafzuiger, bloeddrukmeter...
   •  Geneesmiddelen die worden gebruikt bij pediatrie (met een vervaldatum van nog ten minste 6 maanden) zoals antibiotica, pijnstillers, ontstekingsremmende geneesmiddelen, diuretica, geneesmiddelen voor hartaandoeningen (bijv. Lanoxine, Cordarone, Sintrom), anticoagulantia (bijv. Clexane, Fraxiparine), anti-malaria (bijv. Malarone, Lariam), andere (bijv. Konakion, Lysanxia, Vermox).
   • Niet-verouderd medisch materiaal: kompressen, draden, chirurgische handschoenen, kits, katheters, spuiten, velden...

   update 2021

   Fiche door Donorinfo opgemaakt – laatste wijziging : 19/05/2021