Gebruikte computers opknappen en ter beschikking stellen van sociale projecten in ontwikkelingslanden

Gevolgd door Donorinfo sinds: 
2006

De missie van Close the Gap

Close the Gap is een internationale organisatie zonder winstoogmerk. Zij wil helpen om de digitale kloof te dichten door kostenefficiënt gebruikt IT-materiaal van hoogstaande kwaliteit aan te bieden aan scholen, universiteiten, ziekenhuizen en sociale projecten in ontwikkelingslanden.  Verder pikt de dochterorganisatie WorldLoop de computers weer op eens ze aan hun einde van hun tweede leven zijn voor lokale recylage in de ontwikkelingslanden. 

 

Wat doet Close the Gap?

Toegang tot informatietechnologie (IT) is in het Westen geen luxe maar vormt integendeel een primordiaal onderdeel voor de verbetering van educatieve en economische vooruitzichten van de mens. Maar door gebrek aan IT-kennis, samen met een ondermaatse infrastructuur en de hoge prijzen van het nieuwste IT-materiaal, zijn er over de hele wereld nog steeds mensen die geen toegang hebben tot informatietechnologieën.Close the Gap werkt samen met een netwerk van lokale partners die de computers uitdelen en onderhouden en IT-les bieden. Close the Gap zorgt voor empowerment van deze lokale entrepreneurs en helpt hen om hun sociale projecten op te zetten. 

 

 • Dichten van de digitale kloof: Close the Gap wil deze digitale kloof tegengaan en zamelt daarom bij haar schenkers computers in, laat de hard disks schoonmaken, laat de hardware nakijken en configureren in functie van de eindgebruikers. Vervolgens worden de computers via boot of vliegtuig verscheept naar het land van bestemming. Ter plaatse wordt er een ondersteunings- en onderhoudsprogramma opgestart zodat duurzaamheid en goed gebruik verzekerd zijn.  
 • Partnerschappen wereldwijd: behalve het verschaffen van computers aan ontwikkelingslanden, bouwt Close the Gap ook partnerschappen op met andere organisaties wereldwijd om de aanlevering van allesomvattende soft- en hardware oplossingen aan de eindgebruikers te verzekeren.
 • Groene projecten: in 2014 start Close the Gap een pilootproject om mobiele computerklassen die volledig op zonne-energie werken naar ontwikkelingslanden te zenden om op deze manier de meest kwetsbare doelgroepen toegang tot ICT te bieden in afgelegen gebieden zonder elektriciteit.
 • Lokale recyclage van elektronisch afval: in 2009 richtte Close the Gap de vzw WorldLoop op, die instaat voor duurzame lokale recyclage van elektronisch afval. Wat niet ter plaatse gerecycleerd wordt, wordt terug naar Europa verscheept voor een duurzame recyclage in onze landen. 
 • de DIGI-TRUCK, in 2014 bouwt Close the Gap een mobiele computerklas in een container die volledig op zonne-energie werkt. Op deze manier wil Close the Gap de meest kwetsbare doelgroepen bereiken in gemeenschappen zonder elektriciteit.

Close the Gap is een door de Verenigde Naties erkende organisatie met een representatie in New York. 

Hoe kan jij Close the Gap helpen?

Financiële steun

  • Close the Gap zoekt financiële steun om de projecten in het Zuiden te steunen. Close the Gap is aanwezig in 54 landen wereldwijd (met de klemtoon op Kenia, Tanzania, DR Congo, Ghana, Zuid-Afrika, Ethiopië, Zambia en Burundi). Een individu, organisatie of bedrijf kan kiezen om een specifiek project financieel te ondersteunen zodat dit project de nodige IT infrastructuur kan krijgen en installeren. Alle financiële steun is welkom.
  • In 2014 en de volgende jaren wenst Close the Gap verschillende DIGI-TRUCKS in verschillende formaten te bouwen zodat NGOs in ontwikkelingslanden de meest kwetsbare doelgroepen kunnen bereiken met hun acties. Hiervoor heeft Close the Gap extra middelen nodig. Uiteraard krijgen de sponsors de nodige visibiliteit op de mobiele klassen.
  • Close the Gap’s dochter organisatie WorldLoop steunt lokale entrepreneurs om recyclagecentra op te richten, wat in ontwikkelingslanden nog helemaal niet bestaat. U kan de vzw helpen dankzij een financiële donatie of voor het E-Resource Certificate programma te ondersteunen die ervoor zorgt dat de gedoneerde computers ook lokaal gerecyleerd kunnen worden. 

  Materiaal

   • Bedrijven en organisaties kunnen gratis hun afgeschreven IT materiaal aan Close the Gap doneren. Close the Gap neemt alle IT terug: computers, laptops, smartphones, servers,…  en neemt het hele logistieke proces op zich. Close the Gap pikt de computers op bij het donorbedrijf, laat ze refurbishen, laat nieuwe software plaatsen en stuurt de computers op naar de geselecteerde projecten. 

   Vrijwilligers

   • competentiemecenaat
   Fiche door Donorinfo opgemaakt – laatste wijziging : 05/03/2021