Multiple sclerose overwinnen

Gevolgd door Donorinfo sinds: 
2007

De missie van de Charcot Stichting

De Charcot Stichting ondersteunt uitsluitend fundamenteel en klinisch onderzoek naar multiple sclerose, met als doel de behandelingen te verbeteren.

Omdat beelden meer zeggen dan woorden: https://vimeo.com/187702743


Wat doet de Charcot Stichting?

Om MS te overwinnen concentreert de Charcot Stichting zich op drie pijlers:

 • Steun aan fundamenteel onderzoek (Het "Charcot Fonds" en de "Charcot Fellowship")
 • Steun aan klinisch onderzoek en de BELTRIMS-studie
 • Informatie en sensibilisering naar artsen, MS nurses, patiënten en hun familie.

Concreet

 • Charcot Fonds - 500.000 €, voor de ondersteuning van innovatieve projecten die concrete vooruitgang bieden in de behandeling van multiple sclerose. 

  Multiple sclerose, een neurologische aandoening als gevolg van immuundisfunctie, treft meer dan 13 500 personen  in ons land, voornamelijk jonge volwassenen en vrouwen. Vaak resulteert de ziekte in een handicap. Multiple sclerose is nog steeds ongeneeslijk. Het eerste geneesmiddel dat werd erkend als een behandeling voor deze ziekte, werd in 1993 op de markt gebracht. Sinds 2006 zijn vijf nieuwe moleculen goedgekeurd voor zowel relapsing als de remitting-vorm. Het is een vooruitgang, maar het is slechts één stap in de zoektocht naar een behandeling die werkt op de degeneratieve fase van de ziekte. Onderzoek blijft meer dan ooit van vitaal belang. Het vinden van de definitieve behandeling van MS is duidelijk het essentiële doel van onderzoek. De Charcot Stichting maakt deel uit van deze aanpak, aangezien het Charcot Fonds bij voorkeur fundamenteel onderzoek ondersteunt dat kan leiden tot een verbetering van de behandelingen. Bekijk de lijst met laureaten en hun gesubsidieerde projecten op de website van de organisatie:  www.charcot-stichting.org

 • Charcot Fellowship. Hiermee wil de stichting het onderzoekspotentieel van teams die geïnteresseerd zijn in multiple sclerose in België  versterken.

  De Charcot Stichting wil de uitmuntendheid en de continuïteit van het onderzoek naar multiple sclerose in België  garanderen. Om de twee jaar biedt de Stichting fundamentele en translationele onderzoeksmandaten gewijd aan multiple sclerose in de vorm van 4-jarige doctoraatsbeurzen. Door jonge onderzoekers (jonger dan 30 jaar) aan te spreken die een proefschrift willen uitvoeren in het kader van een gereputeerd onderzoekteam, streeft het mandaat naar zeer concrete effecten op het onderzoek tegen deze ziekte. Het doel van de stichting is om jaarlijks een Fellowship toe te wijzen.

 • Steun aan het BELTRIMS register voor het ondersteunen van de ontwikkeling van het eerste Belgische register van de BSGMS om ernstige bijwerkingen op lange termijn te detecteren.

  In 2014 creëerde de Belgische Studiegroep voor Multiple Sclerose (BSGMS), een organisatie die Belgische neurologen gespecialiseerd in MS verenigt, het eerste Belgische register van multiple sclerosepatiënten om een nieuwe behandeling te starten: BELTRIMS, gefinancierd door de Charcot Stichting. Dit was een primeur: tot die tijd werden de bijwerkingen van nieuwe behandelingen die op de markt werden geïntroduceerd, uitgevoerd door farmaceutische bedrijven, wat de follow-up op de lange termijn van de patiënten, vooral wanneer ze hun behandeling veranderden, bijna onmogelijk maakte. Dit project wordt geleid door Dr. Pierrette Seeldrayers. Op dit moment nemen 71 MS-deskundige neurologen in 42 centra deel aan het register. Het register wordt voortdurend bijgewerkt en heeft al meer dan 1500 patiënten. Dankzij een follow-up die om de zes maanden wordt uitgevoerd en de registratie en analyse van de potentieel significante bijwerkingen die zijn gemeld, kan het gebruik van nieuwe geneesmiddelen in het ‘echte leven’ worden gevolgd ".

  Meer informatie: https://www.fondation-charcot.org/nl/publicaties/42/beltrims-register-van-ms-patienten

Dit jaar, 11 onderzoeksteams van verschillende universiteiten van heel België krijgen samen van de Charcot Stichting meer dan 500 000 euro om dit jaar deze innovatieve onderzoeken uit te voeren. Dit zal de volgende vijf jaar een enorme boost in de strijd tegen MS en voor betere MS-behandelingen betekenen.

Hoe kan jij de Charcot Stichting helpen?

De Charcot Stichting heeft uw steun nodig om:

 • fundamenteel en klinisch onderzoek naar multiple sclerose te ondersteunen

  • 84 euro/dag = 1 dag onderzoek

  • 250 euro = 1 dag klinisch onderzoek

De charcot Stichting heeft vrijwilligers nodig:

 • Voor het onder omslag brengen van de Nieuwsbrief van de stichting naar patiënten, artsen en neurologen in april 2019 en oktober 2019.
 • De stichting heeft ook een team op de 20 km van Brussel: https://fondationcharcotstichting.koalect.com/ 
  • bent u loper en wil u lopen ten voordele van het onderzoek?
  • wil u de lopers financieel steunen of opvangen op 19/05/2019?

Contact: Ann.vanroy@fondation-charcot.org 

Update 2018

Fiche door Donorinfo opgemaakt – laatste wijziging : 22/08/2019