Preventie van de Kashin Beck ziekte, nutritionele en sanitaire interventies ten voordele van Tibetaans bevolking.

Gevolgd door Donorinfo sinds: 
2010

Sociale missie

Duurzame oplossingen installeren om de ziekte van Kashin Beck te voorkomen en de volgende generaties te beschermen, verbeteren van de voeding en laagdrempelige voorlichting organiseren over gezondheid en hygiëne om tegemoet te komen aan de bredere noden van de Tibetaanse bevolking.

Wat doet de KBDF?

Het project werd opgestart door Artsen zonder Grenzen (AZG) in 1992. In 2002 nam de nieuw opgerichte vzw Kashin-Beck Disease Fund het project over.

De Kashin-Beck Disease ziekte (KBD) zelf, die ook wel de 'ziekte van de grote beenderen' genoemd wordt, is een vergeten ziekte. Ze vernietigt het kraakbeen, veroorzaakt groeiachterstand en vervormt gewrichten. Dat gaat gepaard met chronische pijn. Sommige risicofactoren werden al bewezen: een tekort aan multivitaminen en bepaalde voedingsstoffen, en schimmelbesmetting van granen.

15 jaar lang werkte KBD Fund in meer dan 100 dorpen met in totaal ongeveer 25000 inwoners waaronder 5000 kinderen. Jammer genoeg kon de organisatie een akkoord met de Sanitaire Instanties van de Autonome Regio van Tibet niet  vernieuwen, als gevolg van nieuwe regels voor buitenlandse NGO's. Daardoor moest KBD Fund het project  stopzetten.

De organisatie besloot om de activiteiten te verleggen naar regio’s waar de ziekte ook voorkwam: de provincies Qinghai en Sichuan die zich beide op het Tibetaans Plateau bevinden. Het project werd in nauwe samenwerking met lokale organisaties opgestart in een eerste fase :

  • Voedseldiversificatie: teelt van verse en gevarieerde groenten gedurende het ganse jaar zal de voeding en de gezondheid op langere termijn van de Tibetaanse kinderen verbeteren. Voor die teelt bouwt KBD Fund samen met haar lokale partner serres waarin heel het jaar door verse groenten kunnen gekweekt worden.

  • Promotie van gezondheid en hygiëne: de boeren en nomaden uit de beide provincies zijn vaak arm en soms ongeletterd. Zij hebben vaak weinig kennis van basisgezondheidszorg en hygiëne.  Om hun vaardigheden in die domeinen te verbeteren, organiseert KBD Fund voorlichtingsprogramma's en deelt het producten uit voor een goede basishygiëne. Ook het belang van een gevarieerde voeding voor de kinderen wordt daarbij uitgelegd.

  • Toekomst: begin december vertrekt een KBD Fund team naar de regio om de start-up fase te evalueren. Afhankelijk van de bevindingen zal het programma bijgestuurd worden om daarna te kunnen uitbreiden.

Hoe kan jij helpen?

Financiële steun voor:

  • Bouwen van serres : 500€/serre
  • Voorlichting over hygiëne en gezondheid: 2600 euro/sessie/200 deelnemer (13 euro/deelnemer)

Vrijwilligers in België voor:

  • Fondsenwerving

  • Vertalingen: FR-NL, Engels-Chinees

 

 

Fiche door Donorinfo opgemaakt – laatste wijziging : 18/07/2018