Memoriaal, Museum en Documentatiecentrum over Holocaust en Mensenrechten

Gevolgd door Donorinfo sinds: 
2019

Goswin De Stassartstraat 153
2800
Mechelen
015 290660

Kazerne Dossin op donorinfo.beDe missie van Kazerne Dossin

 

Kazerne Dossin is het museum, memoriaal en onderzoekscentrum over Holocaust en mensenrechten. Onze missie vormt de kern van onze permanente tentoonstelling: we maken diverse groepen zoals scholen, vrijetijdsbezoekers en professionals attent op de processen die onderliggend zijn aan collectief geweld. Deze processen herkennen we vandaag helaas ook in de talrijke gevallen van polarisatie, radicalisering en extremisme. Dat maakt onze werking vandaag relevanter dan ooit.

Als unieke plaats van herinnering heeft Kazerne Dossin altijd al tot doel gehad om mensen te helpen de wereld van vandaag beter te begrijpen. Kazerne Dossin brengt echte, menselijke verhalen uit het verleden én het heden. We bieden ‘connecting narratives’: verhalen, methodieken en projecten die ingaan tegen gangbare mechanismen als polarisatie, radicalisering en racisme.

 

Wat doet Kazerne Dossin?

 

Kazerne Dossin:

  • is een bijzondere plaats van herinnering, reflectie en bezinning, een onvergetelijke lieu de mémoire ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Holocaust
  • is ook een onderzoeks- en expertisecentrum  op vlak van inhoud (Holocaust, genocide- en mensenrechtenstudies, polarisering) en methodiek (museale presentatie, educatief aanbod, publieksbenadering, ...)
  • onthaalt een zo breed mogelijk publiek in haar museum, of bereikt dat publiek op hun eigen plek ;
  • neemt een leidende rol op zich als maatschappelijk betrokken museum;
  • promoot, ondersteunt en ontwikkelt elke dag actief educatieve projecten over herinnering, burgerzin, democratische weerbaarheid en mensenrechten, voor een zo breed mogelijke ‘lerende’ doelgroep.

 

Wat kan jij doen om Kazerne Dossin te steunen?

 

Om de collectie online toegankelijk te maken en het museum verder uit te bouwen zoekt Kazerne Dossin voor de komende drie werkingsjaren (2019-2021) 250.000 euro.

  • In het werkjaar 2019  is een investering nodig van 50.000 € voor een medewerker digitalisering.
  • Voor de tentoonstelling #FakeImages, over antisemitisme, propaganda en "fake news", die het museumjaar 2020-21 opent, is 200.000 € nodig.  Als we onszelf, onze omgeving en onze kinderen willen wapenen tegen propaganda, haatspraak, fake news en mythevorming is het nu tijd om die mechanismen opnieuw bloot te leggen. #FakeImages wil volgende generaties tonen wat er gebeurt als we de onheilsprofeten blindelings volgen. Uw engagement en investering in deze tentoonstelling helpt de wereld een beetje beter te maken.

Draag je de gehele werking van Kazerne Dossin een warm hart toe en wil je een persoonlijke gift doen? Dan kan je ons steunen d.m.v. een financiële gift via de Koning Boudewijnstichting. Giften zijn fiscaal aftrekbaar vanaf € 40. Let wel: om fiscaal aftrekbaar te zijn moeten giften  vrij zijn van elke vorm van tegenprestatie.

Wil je nog meer betrokken zijn bij Kazerne Dossin? Naast een financiële gift kan je Vriend van het museum worden. Via onze ‘Vriendenwerking’ bieden we verschillende formules aan met daaraan gekoppelde voordelen. Contacteer Jana Kerremans, Hoofd Zakelijk Beheer, via jana.kerremans@kazernedossin.eu

 

Photo: Christophe Ketels

Fiche door Donorinfo opgemaakt – laatste wijziging : 26/05/2020