Opvang- en infolijn voor al je vragen rond gender en seksuele voorkeur.

Gevolgd door Donorinfo sinds: 
2017

De missie van Lumi

Lumi is een opvang- en infolijn voor al je vragen rond gender en seksuele voorkeur.

Overweeg je een coming-out?  Vermoed je dat je niet in een van de M/V hokjes past? Ben je verliefd op je beste vriend? Of in paniek want nog nooit verliefd? Wil je weten hoe je je als vrouw-vrouwkoppel beschermt tegen soa’s en hiv of hoe veilig het is om seks te hebben met een hiv+ partner als die medicatie neemt? Wil je weten wat je als transgender kan doen tegen discriminatie ? Zoek je hoe het wettelijk zit als drie mensen samen een kind willen opvoeden? Vraag je je af of er ook andere labels zijn voor iemand zoals jou? Of wil je net geen label? Weet je het even niet meer? Ben je een ouder, leerkracht, vriend of partner en zit je met vragen?

Dan ben je bij Lumi op je plek.

 

Wat doet Lumi?

Lumi bestaat ondertussen 20 jaar maar het aantal oproepen en vragen die Lumi krijgt is, ondanks een bredere aanvaarding van holebi’s en transgenders, nog altijd niet gedaald. De hulplijn krijgt nog evenveel hulpvragen als 20 jaar geleden.

Een luisterend oor

De vrijwilligers van Lumi luisteren anoniem, gratis en zonder vooroordelen. Lumi heeft niet op alles een antwoord maar luistert anoniem en vertrouwelijk en voelt en denkt met je mee. Je kan bellen, chatten of mailen. De vrijwilligers van Lumi staan voor je klaar op maandag, woensdag en donderdag van 18u30 tot 21u30. Op feestdagen nemen ze even vrijaf.

Lumi is ook een meldpunt voor discriminatie

  • Als je gediscrimineerd wordt omwille van je seksuele voorkeur,  kan je dat rechtstreeks melden bij Lumi. Lumi werkt samen met Unia om dat mogelijk te maken.
  • Als je gediscrimineerd wordt op basis van je genderexpressie of –identiteit, kan je dat ook bij Lumi melden. Daarvoor werkt Lumi samen met het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen en heeft Lumi contact met de Genderkamer van de Vlaamse Ombudsdienst.

Hoe kan jij Lumi helpen?

Financiële steun

  • voor de opleiding van vrijwilligers die aan de telefoon, via mail of via chat vragen beantwoorden of een luisterend oor bieden. 
  • voor het uitbreiden van de permanentiemomenten.

Vrijwilligers in België

Onthaal/luisterend oor/begeleiding van personen in nood: bemannen van de telefoon, chat of mail. Je bent een goede luisteraar met een open geest en kan een empathisch gesprek kan voeren zonder daarbij eigen ervaringen te laten primeren. Je hebt affiniteit met de thema’s holebiseksualiteit en gender, en bent vooral bereid om bij te leren. Frequentie: minimaal drie avonden/maand (2 x 3u plus 1 avond maandelijkse interventie).Je krijgt begeleiding van twee coördinatoren met gesprekstechnieken en inhoudelijke infomomenten tijdens je opleiding in het najaar. Nadien ga je samen met een meer ervaren vrijwilliger aan de slag tijdens je eerste permanenties. Ook als ervaren Er zijn regelmatig feedback- en vormingsmomenten en je maakt deel uit van een hechte vrijwilligersgroep. Je kan genieten van voordelen als  een gratis çavariapas of een abonnement op het ZiZo-magazine.
Voor meer info, stuur een mailtje naar Nicolas (hij/hem of die/hun) en Jan (hij/hem) via coordinatoren@lumi.be met een korte voorstelling van jezelf.

Fiche door Donorinfo opgemaakt – laatste wijziging : 04/09/2020