Leert, informeert, inspireert en motiveert iedere jongere om de beste versie van zichzelf te worden.

Gevolgd door Donorinfo sinds: 
2019

PEP op donorinfo.beDe missie van PEP

PEP! is het aanspreekpunt dat iedere jongere leert, informeert, inspireert en motiveert om de beste versie van zichzelf te worden.

 

Wat doet PEP België?

PEP! wil vermijden dan jongeren uit kansengroepen systematisch in TSO, (D)BSO en BuSO belanden en de schoolbanken verlaten zonder diploma secundair onderwijs. Daarom organiseert PEP! verschillende projecten om de vaardigheden en competenties van jongeren te versterken, hen te informeren over de onderwijsstructuur en hen in contact te brengen met rolmodellen. Dit alles om hun kansen te vergroten binnen het onderwijs. 

PEP! heeft twee types activiteiten: 

 

Projecten die de jongeren versterken:

Het rolmodel coachingstraject begeleidt jongeren tijdens de studies en creëert een nieuwe groep van rolmodellen. Deze inspireren de jongeren met hun eigen leer- en succeservaringen én motiveren hen om hun dromen te verwezenlijken. In individuele gesprekken komen ze tot een aantal actiepunten om de schoolresultaten en het welbevinden van de jongere op school te verbeteren.

Masterclasses: PEP! organiseert masterclasses van 6 maanden voor jongeren vanaf 16 jaar die willen proeven van de vaardigheden van de toekomst. In het eerste deel worden ze ondergedompeld in vormingen: een website bouwen, 3D printen en laser cutten, een projectplan opstellen, programmeren, leren presenteren, … In het tweede deel lossen ze met deze nieuwe vaardigheden zelf een uitdaging op. 

Bijlesclubs: PEP! organiseert sinds januari 2018 bijlesclubs volgens de peer-to-peer-learning methode. Jongeren uit de derde graad ASO die sterk zijn in wiskunde geven elke woensdagnamiddag twee uur bijles aan een groepje (4 à 5 leerlingen) jongeren. Momenteel volgen 150 jongeren wekelijks bijles wiskunde of Frans/Engels in Antwerpen, Limburg en Brussel.

Infomomenten:Op verschillende cruciale momenten doorheen het schooljaar informeert PEP! jongeren en hun ouders op een laagdrempelige manier om belangrijke keuzes te maken.

Summer school:  Onder het motto ‘versterk jezelf’ kunnen jongeren in de zomer twee weken lang proeven van topactviteiten in de voormiddag (lasertaggen, graffiti of hockey) en energieke workshops in de namiddag, waarbij ze hun eigen droomonderneming uitbouwen. De coaches van de summer school leren de jongeren beter onderhandelen, presenteren, luisteren en nog veel meer.

Rolmodelbeurs: Op 18 november 2018 organiseerde PEP! de allereerste editie van de rolmodelbeurs. Jongeren uit kansengroepen kwamen er in contact met succesvolle rolmodellen waarmee ze zich konden identificeren. De rolmodellen stelden nieuwe soorten jobs en bedrijven voor en inspireerden de jongeren om verder te studeren. 500 bezoekers waren op de eerste editie aanwezig (280 jongeren en 220 volwassenen).


PEP op donorinfo.beSensibilisatie

 • PEP! sensibiliseert onderwijsinstellingen over de mechanismen die jongeren vandaag afremmen om de beste versie van zichzelf te worden. Dankzij de kennis en informatie die PEP! vergaart via de projectwerking, wordt het een kenniscentrum rond onderwijs en diversiteit. 
 • Daarnaast verspreidt PEP! de ervaringen van jongvolwassenen die de onderwijsongelijkheid hebben meegemaakt en wordt de impact toegelicht van de PEP!-methodologie op het studieparcours van jongeren.

 

Zo wordt PEP! gevraagd voor seminaries, werkcolleges en lezingen rond diversiteit in het onderwijs op secundaire scholen, hogescholen en op universiteiten. Daarnaast neemt PEP! ook deel aan werkgroepen om het onderwijs te hervormen, zodat het beleid onderbouwde en strategische keuzes kan maken om iedereen gelijke kansen te geven.

 

 

Hoe kan jij PEP  helpen?

Financiële steun voor

 • Huur locatie bijlesclubs
 • Aankoop computers masterclasses
 • Bijkomstige kosten sessies masterclasses (transportkosten, materiaal, vergoedingen experts,…)
 • Personeelskosten
 • Vrijwilligersvergoeding rolmodellen/bijlesgevers
 • Promotiemateriaal (video’s, flyers, drukwerk, website,….)
 • Uitbouw van digitaal platform om jongeren makkelijker herinneringen te kunnen sturen
 • Software licenties

Vrijwilligers in België

 • Luisterend oor en begeleiding van personen in nood: mensen met een goede kennis over de onderwijsstructuur kunnen tijdens informatiemomenten of op dringende vragen een antwoord bieden. 
 • Daarnaast zoeken we vrijwilligers (voor de jongeren herkenbare rolmodellen) die binnen het coachingsproject een jongere willen coachen. Hiermee wordt minstens 5 à 6 keer per jaar mee afgesproken.
 • Op- en afbouw van events

 

Update 2019

Fiche door Donorinfo opgemaakt – laatste wijziging : 21/04/2021