Wat eten we morgen?

Gevolgd door Donorinfo sinds: 
2005

De missie van Rikolto

Gezond voedsel, geproduceerd met respect voor het milieu, waar boeren een degelijk inkomen aan verdienen... Dat is geen luxe, maar een noodzaak om een groeiende wereldbevolking voeden, zonder onze planeet uit te wringen. Daarom ondersteunt Rikolto wereldwijd boerenfamilies en hun organisaties zodat ze zich uit de armoede werken en tegelijk de toekomst van ons voedsel veilig stellen.

Wat doet Rikolto?

Oorsprong

Dominique Pire, oprichter van 'Iles de Paix', krijgt in 1958 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn werk met vluchtelingen en oorlogsslachtoffers na WO II. Vanuit de idee dat ontwikkeling zonder vrede onmogelijk is, sticht Dominique Pire in 1962 een eerste Vredeseiland in Gohira, Bangladesh. In 1980 heeft Vredeseilanden zich losgemaakt van Iles de Paix. In 2001 fuseren Vredeseilanden, Coopibo en FADO onder de naam Vredeseilanden. In 2016 verandert organisatiestructuur en in 2017 vervelt de organisatie volledig tot een nieuwe internationale netwerkorganisatie met de naam Rikolto.

Wat doet Rikolto in het Zuiden?

Om haar doelstellingen te bereiken werkt Rikolto in 15 landen samen met 129 partnerorganisaties (voornamelijk boerenorganisaties) in Latijns-Amerika (Ecuador, Peru, Nicaragua, Honduras en Guatemala), Afrika (Benin, Burkina Faso, Democratische Republiek Congo, Senegal, Mali Tanzania, Oeganda, Ghana) en Azië (Indonesië en Vietnam). Meer dan 65.000 mannen en 33.000 vrouwen kregen steun van Rikolto in 2019. Dit zijn de focusthema’s:

  • Food Smart Cities: hoe zorgen we voor kwaliteitsvoedsel voor een groeiende stedelijke bevolking? En hoe doen we dit op zo'n manier dat de gevolgen van de klimaatverandering worden beperkt, het milieu niet verder wordt aangetast en kleine boeren worden gewaardeerd als hoofdrolspelers in duurzame stedelijke voedselsystemen?
  • Inclusive Business: inclusief zakendoen is serieus zakendoen. Het gaat om zakendoen met een langetermijnperspectief, waarbij de behoeften van zowel de boeren als de kopers worden vervuld.
  • #YouthinAg: kansen openen voor jongeren in de agrofoodsector
  • Duurzame cacao: veerkrachtige gemeenschappen van cacaoboeren opbouwen
  • Duurzame rijst voor iedereen: minder uitstoot van broeikasgassen door rijstvelden en betere markttoegang voor boeren

Wat doet Rikolto in België?

In België werkt Rikolto enerzijds aan een duurzamer aankoopbeleid van voedingsbedrijven en supermarkten. Anderzijds werken het met GoodFood@School aan een gezond en duurzaam voedingsbeleid voor alle Vlaamse scholen. Verandering gebeurt maar als genoeg mensen in actie schieten. Daarom is Rikolto bovenal een beweging van mensen. Mensen die steun geven, mensen die fondsen werven, mensen die in hun bedrijf, school of organisatie bouwen aan dezelfde droom. Lopen, fietsen, schenken, een actie organiseren,... Rikolto (Vredeseilanden) bestaat enkel dankzij duizenden mensen die hun schouders zetten onder onze droom.

 

Hoe kan jij Rikolto helpen?

Financiële steun 

Ontdek alle projecten van Rikolto wereldwijd.

Vrijwillligers

  • logistieke hulp (campagnes, evenementen), met name de jaarlijkse campagne in januari
  • animatie, informatie, sensibilisering
  • fondsenwerving: organisatie van verkoop van gadgets tijdens het campagneweekend
  • vertalingen naar Engels, Frans en Spaans

 

Update 2020

Fiche door Donorinfo opgemaakt – laatste wijziging : 26/08/2020