Rikolto is een internationale organisatie voor duurzame ontwikkeling die werkt aan de toekomst van ons voedsel en betere leefomstandigheden voor boerenfamilies.

Gevolgd door Donorinfo sinds: 
2005

De missie van Rikolto

Gezond voedsel, geproduceerd met respect voor het milieu, waar boeren een degelijk inkomen aan verdienen... Dat is geen luxe, maar een noodzaak om een groeiende wereldbevolking voeden, zonder onze planeet uit te wringen. Daarom ondersteunt Rikolto wereldwijd boerenfamilies en hun organisaties zodat ze zich uit de armoede werken en tegelijk de toekomst van ons voedsel veilig stellen.

Oorsprong

Dominique Pire, oprichter van 'Iles de Paix', krijgt in 1958 de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn werk met vluchtelingen en oorlogsslachtoffers na WO II. Vanuit de idee dat ontwikkeling zonder vrede onmogelijk is, sticht Dominique Pire in 1962 een eerste Vredeseiland in Gohira, Bangladesh. In 1980 heeft Vredeseilanden zich losgemaakt van Iles de Paix.
In 2001 fuseren Vredeseilanden, Coopibo en FADO onder de naam Vredeseilanden. In 2016 verandert organisatiestructuur en in 2017 vervelt de organisatie volledig tot een nieuwe internationale netwerkorganisatie met de naam Rikolto.

Wat doet Rikolto in het Zuiden

Rikolto is actief in Latijns-Amerika (Ecuador, Peru, Nicaragua en Honduras), Afrika (Benin, Burkina Faso, Niger, RD Congo, Senegal, Tanzania en Uganda), Azië (Indonesië en Vietnam). De vzw financiert er 83 organisaties, vooral boerenorganisaties en werkt zo rechtstreeks samen met 46.000 mannen en 28.000 vrouwen.

Concrete voorbeelden

  • In Vietnam hebben groepen van groenteboeren, de Vietnamese consumentenorganisatie en Vredeseilanden (Rikolto) een systeem van participatieve certificering voor ‘veilige’ groenten (geteeld met correct en beperkt gebruik van pesticides) opgezet. Dit is een systeem waarbij producenten en hun klanten samen instaan voor kwaliteitsgarantie. Er moeten dus geen externe certifiëringskosten betaald worden; die zijn meestal te duur voor kleine boeren. 
  • In Niger, Burkina Faso en Benin versterkte de economische en sociale positie van de vrouwen door de verwerking van rijst tot voorgestoomde rijst. Er is de laatste jaren sterk ingezet op kwaliteitsverbetering (minder steentjes, zwarten puntjes en gebroken korrels) en meer hygiëne in het verwerkingsproces. Het inkomen van de vrouwen is de laatste jaren gestegen en het extra geld gaat bijna volledig naar gezinsuitgaven: gezonde voeding, schoolgeld, medische zorgen.

Wat doet Rikolto in België?

Elk jaar in januari voert Rikolto haar campagne. Tijdens deze campagne doet ze een beroep op meer dan tienduizend vrijwilligers. Doorheen het jaar organiseert, ondersteunt of neemt ze deel aan allerhande campagnes, evenementen en acties, gaande van punctuele evenementen, zoals de Wereldvoedseldag, tot jaarlijks wederkerende acties zoals Loop naar Afrika en mountainbiketochten langs projecten in het Zuiden om fondsen in te zamelen.


Hoe kan jij Rikolto helpen?

Financiële steun 

  • Honduras: Rikolto ondersteunt er groenteboeren om hun productie beter af te stemmen op de verkoop aan supermarkten
  • Senegal: verbetering van de leefomstandigheden van boerenfamilies in de regio van Tambacounda, door de kwaliteit van bananen op te krikken
  • DRCongo: ondersteuning van koffieproducenten in Oost-Congo om coöperatieven uit de grond te stampen die in staat zijn kwaliteitskoffie te verwerken en veeleisende exportmarkten te bedienen

Vrijwillligers

  • logistieke hulp (campagnes, evenementen), met name de jaarlijkse campagne in januari
  • animatie, informatie, sensibilisering
  • fondsenwerving: organisatie van verkoop van gadgets tijdens het campagneweekend
  • vertalingen naar Engels, Frans en Spaans
Fiche door Donorinfo opgemaakt – laatste wijziging : 07/09/2019