Opleiden van assistentiehonden die gratis ter beschikking worden gesteld van personen met een visuele beperking of kinderen met autisme.

Gevolgd door Donorinfo sinds: 
2009

Steenweg op Sint Jansberg 2
1170
Watermaal Bosvoorde (Brussel)
(+32) 0473/30 24 27

De missie van Scale Dogs

Sinds 1990 is onze doelstelling de mobiliteit en zelfstandigheid van personen met een visuele beperking te vergroten door het kosteloos ter beschikking stellen van kwaliteitsvolle geleidehonden. Sinds 2018 plaatst onze organisatie ook een beperkt aantal assistentiehonden bij kinderen met een ASS.  

 

scale dogs

Wat doet Scale Dogs?

  • Opleiding geleidehonden voor personen met een visuele beperking

De opleiding van onze geleidehonden is een intensief traject dat ongeveer 2 jaar in beslag neemt.

De zorgvuldig geselecteerde pups worden op de leeftijd van 8 weken bij een gastgezin geplaatst.  Hier leren zij de basiscommando’s en om te gaan met alle aspecten van het leven.  Op de leeftijd van 1 jaar ondergaan de jonge honden een grondige medische controle vooraleer aan hun opleiding te beginnen die gemiddeld 8 maanden zal duren. Uitgangspunt van de opleiding is dat de honden plezier moeten hebben in de training en het geleidewerk. Daarom worden de honden vooral op een positieve manier opgeleid tot betrouwbare, zelfzekere geleidehonden.

Op het einde van de opleiding worden de honden gematcht met een kandiddaat waarna de stage, die gemiddeld 4 weken duurt en volledig plaatsvindt in de eigen omgeving van de kandidaat, van start gaat. Na de stage vindt er minstens één jaarlijks controlebezoek plaats en blijft ons team beschikbaar voor eventuele vragen of problemen. 

 

  • Opleiding autismehonden voor kinderen met een ASS

Sommige honden blijken uiteindelijk niet geschikt is om de taak van 'geleidehond' op zich te nemen. Op dat moment evalueert ons team of deze hond, mits een aangepaste opleiding, geplaatst kan worden bij een kind met een ASS. De autismehond helpt kinderen met een ASS om hun potentieel zo goed mogelijk te ontwikkelen en om een zo groot mogelijke zelfstandigheid te verkrijgen. 

 

Hoe kan jij Scale Dogs helpen?

Financiële steun

Een geleidehond of een autismehond kost minstens €25.500 maar onze honden worden kosteloos geplaatst.  Helpen kan via een (maandelijkse) gift, een schenking, in de vorm van een legaat, … 

Vrijwilligers in België

  • Hulp bij evenementen en campagnes
  • Gastgezinnen (voor tijdelijke opvang of gedurende één jaar als puppypleeggezin)
  • Vertalingen (van en naar het Nederlands, Frans en Engels)
  • Andere: als vrijwillige hondeninstructeur op onze hondenschool (op zaterdag voormiddag)

 

Update 2021

Fiche door Donorinfo opgemaakt – laatste wijziging : 06/07/2021