Opleiden van geleidehonden die gratis ter beschikking worden gesteld van visueel gehandicapte personen

Gevolgd door Donorinfo sinds: 
2009

Steenweg op Sint Jansberg 2
1170
Watermaal Bosvoorde (Brussel)
(+32) 0473/30 24 27

De missie van Scale Dogs

Sinds 1990 stelt de vzw Scale Dogs gratis geleidehonden ter beschikking van blinden en slechtzienden: de pups worden zorgvuldig geselecteerd en Scale Dogs leidt ze op tot geleidehonden, kiest de hond die het best bij de gebruiker past en leert het koppel visueel gehandicapte persoon-geleidehond in harmonie te werken.

Wat doet Scale Dogs?

 • Opleiding en plaatsing van geleidehonden

  Jaarlijks plaatst de vzw geleidehonden bij visueel gehandicapte personen over heel België. De opleiding is een intensief werkproces. De kandidaat-geleidehond wordt een eerste keer geselecteerd op karakter wanneer hij een paar weken oud is. De hond verblijft gedurende een jaar in een gastgezin. De jonge hond moet gedurende dit eerste jaar in zijn gastgezin alle facetten van het leven leren begrijpen. Hij moet alles ontdekken: de stad, een kermis, vuurwerk, trein-bus-tram, autoverkeer... De jonge hond moet zich in zoveel mogelijke verschillende situaties volledig op zijn gemak en zelfzeker voelen. Op het einde van dit eerste jaar krijgt de hond een medische keuring en kan de eigenlijke training, onder leiding van één van de 3 instructeurs van Scale Dogs, beginnen. Deze duurt ongeveer 8 maanden en wordt gevolgd door een maand stage met de visueel gehandicapte persoon voor wie de hond bestemd is. In 2016 plaatste Scale Dogs 5 geleidehonden. Indien een hond uiteindelijk niet geschikt blijkt te zijn als geleidehond wordt er, vooraleer een adoptiegezin voor hem te zoeken, gekeken of hij ingezet kan worden voor een ander doel.  Zo plaatste Scale Dog in 2016 2 honden als buddyhond bij een persoon met autisme, 1 hond als therapiehond in een woonzorgcentrum en 1 buddyhond bij een kind met een terminale ziekte.

 • Kostenplaatje van de geleidehond
  De kosten voor de aankoop, opleiding en medische opvolging van een geleidehond lopen al gauw op tot minstens 20.000 €. In bepaalde gevallen kent Het VAPH (Vlaamse Gemeenschap), de AVIQ (Franstalige Gemeenschap) of de PHARE (Brussels Gewest) een tussenkomst toe aan de visueel gehandicapte persoon. Maar lang niet alle visueel gehandicapten kunnen hierop een beroep doen. Scale Dogs bekijkt elke aanvraag, en stelt een geleidehond ter beschikking, ongeacht of de persoon in kwestie in aanmerking komt voor een financiële tussenkomst van de overheid. De vzw zelf ontvangt voor haar werk geen subsidies.

 • Hondenschool voor gezinshonden
  Wekelijks geven vrijwilligers op zaterdagochtend hondentraining aan personen met hun gezinshond. Het lidgeld bedraagt 100€ en per les wordt een bijdrage van 2,5 € gevraagd. Deze middelen gaan integraal naar de opleiding van geleidehonden.

 • PAWS: programma voor kinderen met autisme
  In samenwerking met Dyadis vzw heeft Scale Dogs in 2015 een programma opgestart om te kunnen beantwoorden aan de vraag van ouders met een kind met een Autisme Spectrum Stoornis, waar de aanwezigheid van een hond het dagelijkse leven kan verbeteren. PAWS staat voor Parents Autism Workshops&Support en is een trainings-en begeleidingstraject voor ouders van kinderen met autisme. Via een serie workshops leren ouders hoe zij hun hond kunnen trainen en inzetten in functie van hun kind. Sinds het 2de semester 2015 vonden al meerdere series workshops plaats.

 

Hoe kan jij Scale Dogs helpen?

Financiële steun

 • voor de aankoop en opleiding van pups

 

Vrijwilligers in België

 • gastgezinnen: de kandidaat-geleidehonden verblijven een jaar lang in een gastgezin voor de eigenlijke training begint. Scale Dogs zorgt voor de screening en begeleiding van de gezinnen. De gastgezinnen komen ook op regelmatige tijdstippen samen om tips en ervaringen uit te wisselen.
 • opvang voor honden die niet door de medische keuring geraken of voor honden die te oud zijn geworden om nog als geleidehond te kunnen blijven werken (een hond blijft gemiddeld 8 jaar bij zijn baas en wordt dan vervangen).
 • vrijwilligers met ervaring in hondentraining/hondengedrag die het team van de hondenschool op zaterdag voormiddag willen versterken

 

Fiche door Donorinfo opgemaakt – laatste wijziging : 23/08/2019