Sport als middel om de sociale integratie van personen met een verstandelijke beperking in de hand te werken.

Gevolgd door Donorinfo sinds: 
2017

Van der Meerschenlaan 166b
1150
Brussel
+32 (2) 774 24 24

De missie van Special Olympics Belgium

Wereldwijd het leven van personen met een beperking veranderen, dat is de missie van Special Olympics. Special Olympics werd in 1968 in de Verenigde Staten opgericht door Eunice Kennedy Shriver. Sindsdien is het een internationale beweging geworden, met activiteiten in 178 landen en 4 miljoen atleten met een verstandelijke beperking. Special Olympics Belgium (SOB) werd in 1979 opgericht en bereikt vandaag 12.500 atleten, hoewel er in België naar schatting 165.000 personen met een verstandelijke beperking zijn. Daarmee is meteen de doelstelling 2020 voor SOB gesteld: 20.000 atleten bereiken, een stijging met maar liefst 60%.

Wat doet Special Olympics Belgium?

Special Olympics Belgium wil het taboe dat een verstandelijke beperking vandaag nog steeds met zich meedraagt doorbreken dankzij de sport: reglematige trainingen van atleten, de ontwikkeling van haar regionale actviteiten in scholen, instituten en sportclubs, de ontwikkeling van het programma 'Unified Sport', dat gezamenlijk sporten tussen personen met en zonder beperking, promoot. Jaarlijks organiseert SOB een vijftigtal sportieve activiteiten, zowel in België als in het buitenland: grassroots activiteiten in het kader van 'Play Unified' in verschillende steden en gemeenten, de Wereldzomer- en Wereldwinterspelen (om de 4 jaar) en de Nationale Spelen (elk jaar). Deze Nationale Spelen zijn het grootste jaarlijkse sportevenement voor atleten met een verstandelijke beperking: er nemen 3.400 atleten deel aan 19 sportdisciplines, 1.200 coaches, 1.800 vrijwilligers per dag (4 dagen lang), duizenden families en supporters.

Hoe kan je Special Olympics Belgium helpen?

Financiële steun

 • voor de ontwikkeling van Play Unified over heel België. Special Olympics Belgium wil tegen 2020 zo'n 20.000 atleten met een verstandelijke beperking bereiken, door in te zetten op de lokale ontwikkeling van 'samen sporten'. Een stijging met 60 % betekent dat duizenden atleten SOB zullen vervoegen. Elke gift helpt om de Olympische droom van deze atleten met een beperking te realiseren. Met een bijdrage van 200 € bijvoorbeeld, kunnen  de jaarlijkse kosten gelinkt aan trainingen en sportieve activiteiten worden vergoed.

Vrijwilligers in België

 • logistieke hulp (themacampagnes, evenmenten) maar ook opbouw, afbouw, decoratie
 • vertalingen: FR, NL, ENG
 • vervoer van begunstigden
 • fotografen, redacteurs, designers (Photoshop)
 • andere: coaches, atleten

Materiaal

 • niet-bederfelijke eetwaren
 • computer- en kantoormateriaal
 • werkgereedschap
 • meubiliar en elektro-huishoudtoestellen
 • produkten voor onderhoud en hygiëne
Fiche door Donorinfo opgemaakt – laatste wijziging : 03/07/2019