100% voor een menselijk asielbeleid

De missie van Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Vluchtelingenwerk Vlaanderen zet zich in voor mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en vervolging. Vluchtelingenwerk doet dit niet alleen, maar samen met een dertigtal lidorganisaties en heel wat enthousiaste vrijwilligers. Samen verhogen ze de druk op het beleid en sensibiliseren ze het ruime publiek. Ze werken mee aan kwalitatieve opvang en zijn actief rond integratie. Vluchtelingenwerk ondersteunt iedereen die asielzoekers en vluchtelingen bijstaat.

Wat doet Vluchtelingenwerk Vlaanderen?

 • Vluchtelingenwerk komt op voor het recht om te vluchten
  Iedereen die leeft in angst voor geweld, vervolging of oorlog heeft het recht te vluchten. Vluchtelingenwerk brengt de wereldwijde vluchtelingenthematiek onder de aandacht en legt uit waarom mensen op de vlucht slaan met krachtige verhalen en correcte informatie. Ze verduidelijkt hoe Europa en België vluchtelingen optimaal kunnen beschermen.
 • Vluchtelingenwerk waakt over de rechten van iedereen die asiel aanvraagt in ons land
  Vluchtelingenwerk waakt actief over de kwaliteitsvolle behan­deling van asielzoekers en vluchtelingen in ons land. Daarbij staan de universele mensenrechten centraal. Vluchtelingenwerk evalueert het asielbeleid, formuleert voorstellen voor verbetering en zet zo nodig juridische stappen om de rechten van deze mensen te be­schermen. Daarnaast bewaakte ze de kansen van vluchtelingen om te kunnen integreren in onze samenleving.
 • Vluchtelingenwerk ondersteunt iedereen die asielzoekers en vluchtelingen bijstaat
  Met vormingen, analyses en de Vluchtelingen-Infolijn onder­steunt Vluchtelingenwerk advocaten, begeleiders en vrijwilligers van asielzoekers en vluchtelingen. Ook ontwikkelt ze werkme­thodes die door hulpverleners gebruikt kunnen worden.
 • Samenwerken om mensen op de vlucht te beschermen
  Vluchtelingenwerk is een beweging. Onder het motto ‘samen sterk’ brengt ze organisaties en individuen in beweging voor asielzoekers en vluchtelingen. Met 36 leden en 35 vrijwilligersgroepen voert Vluchtelingenwerk actie, verbetert ze de kwaliteit van de dienstverlening en formuleert ze aanbevelingen. Vluchtelingenwerk brengt ook mensen samen: vluchtelingen en Belgen. Om elkaar te ontmoeten en van gedachten te wisselen.

Hoe kan jij helpen?

 • Doe een gift
  Als non-profitorganisatie rekent Vluchtelingenwerk meer dan ooit op giften. Alleen zo kan zij haar opdrachten onafhankelijk en kwaliteitsvol uitvoeren. Een eenmalige gift? De opbrengst van je verjaardagsfeest? Of een maandelijkse donatie? Alle beetjes helpen
  • Met 40 euro help je 20 asielzoekers in het Startpunt.
  • Met 100 euro biedt Vluchtelingenwerk een jonge vluchteling een onvergetelijk zomerkamp.
  • Met 250 euro beantwoordt een team van medewerkers een hele dag vragen van advocaten, begeleiders en vrijwilligers die asielzoekers helpen.
 • Testament
  Je kan asielzoekers en vluchtelingen ook helpen door Vluchtelingenwerk op te nemen in je testament. Voor meer informatie: testament@vluchtelingenwerk.be of 02 225 44 00.
 • Volg Vluchtelingenwerk
  Wil je op de hoogte blijven van Vluchtelingenwerk, actualiteit, vormingen en vacatures? Meld je aan voor de nieuwsbrief op vluchtelingenwerk.be en volg hen op de sociale media.

 

 

 

 

Fiche door Donorinfo opgemaakt – laatste wijziging : 20/05/2021