Internationale dag van de Vrijwilliger 5/12: zonder vrijwilligers lukt het niet

Geven kan op veel manieren. Je kan geld geven, maar ook je tijd, bijvoorbeeld door een actie op te zetten voor een goed doel. Die vrijwillige inzet is voor organisaties letterlijk onbetaalbaar. Het zorgt er niet alleen voor dat ze veel meer werk kunnen verzetten. Vrijwilligers steken hun goede doel ook een hart onder de riem. Ze geven organisaties de moed om verder te gaan met hun belangrijke werk.

 

Voor de Internationale Dag voor de Vrijwilliger op 5 december sprak Donorinfo met twee vrijwilligers. Ze organiseren allebei een actie voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen, ter gelegenheid van de Warmste Week. Vluchtelingenwerk is een van de transparante organisaties die geregistreerd zijn op donorinfo.be. We laten ook Vluchtelingenwerk zelf vertellen wat deze acties voor hen betekenen.

 

 “Fier op mezelf”

Actie Warmste Week op Donorinfo

 

 

Daphné Vandezande werkt op de Rijksdienst voor Ziekteverzekering (het RIZIV). Al jaren kiest ze elk jaar een goed doel om te steunen tijdens de Warmste Week. Twee jaar geleden besloot ze om zelf in actie te schieten voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen. 

Win-win voor Vluchtelingenwerk en de collega’s

 “Elk jaar bak en verkoop ik een paar dagen lang allerlei soorten cakes, cupcakes en muffins op het werk. Dat is een win-winactie. De collega’s zijn blij met een lekker stukje gebak bij de koffie. En ik ben blij omdat ik zo meer centjes kan bezorgen aan Vluchtelingenwerk Vlaanderen, op een kleinschalige manier die haalbaar is voor mij. 

 

Ofwel geef ik aan een goed doel in de buurt, van familie of buren. Dan weet ik wat ze doen en waarom ze het doen. Ofwel kies ik een kleinere organisatie die het geld echt goed kan gebruiken. Mensen hebben gemakkelijk empathie voor zieke mensen of kinderen met een handicap, omdat ze zich goed in hun situatie kunnen inleven. Maar wij in België hebben ons nooit zo bedreigd gevoeld dat we zijn moeten vluchten. Dat is een ver-van-ons-bedshow. Bovendien is er zo’n negatieve beeldvorming over vluchtelingen tegenwoordig. 

 

Dus dat is een groep die het in elk geval moeilijk heeft en waarvoor het niet makkelijk is om steun te vinden. Daar kan ik echt een verschil maken. Vandaar dat ik voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen koos.” 

Het goede gevoel van vrijwilliger zijn

“Vrijwilligerswerk maakt dat ik fier ben op mezelf en me meer sociaal verbonden voel met de samenleving. Geld geven is natuurlijk ook al goed. Maar als ik zo zelf actie onderneem en reclame maak op de afdelingen hier op het werk, brengt mij dat gewoon voldoening. Zeker als je dan met een kleine actie een paar honderden euro’s kan inzamelen. Dan denk ik: dat heb ik toch maar mooi gedaan.”

 

“Door ons enthousiasme maken we mensen ook warm”

Aperilingua vrijwilligers voor de Warmste Week op donorinfo.be

 

 

Tine, Lotte, Celine, Carlotta, Lies en Bente van de studierichting Meertalige Communicatie Italiaans aan de UGent organiseerden op 29 november een ‘aperilingua’. De opbrengst gaat naar Vluchtelingenwerk Vlaanderen.  Wat is dat, een aperilingua? Donorinfo vroeg het aan Tine Devey de middag voordien:

 

“We organiseren een avond over non-verbale of niet-verbale communicatie: praten zonder woorden. We vonden het wel passend om de opbrengst aan een organisatie voor vluchtelingen te geven. Die komen immers aan in een land waar ze de taal niet kennen, en moeten dan vaak van gebaren en andere non-verbale communicatie gebruik maken. We organiseren ook een ‘speedfriending’. Dat is een speeddate, maar dan gewoon om nieuwe vrienden te maken. We verkopen ook drankjes aan de bar.”

Alle informatie die we nodig hadden

“We wilden in elk geval iets organiseren voor de Warmste Week, omdat dat dat zo’n bijzondere, warme week is – figuurlijk dan. Het is de eerste keer dat we samen iets vrijwillig organiseren. We hebben ons geregistreerd op de Warmste Week en daar de contactgegevens van Vluchtelingenwerk gevonden. Zij hebben ons meer informatie gegeven. Daardoor weten we wat ze met ons geld doen, dat vonden we wel belangrijk.


We vonden het heel mooi om te zien wat we allemaal teweegbrengen. Mensen worden vanzelf heel enthousiast omdat wij vrijwillig iets doen. Door ons enthousiasme lopen ze vanzelf warm en gaan ze ook geven.”

 

Je kan Tine en haar medestudenten nog tot 13 december steunen op de website van de Warmste Week.

 

“Zonder vrijwilligers lukt het niet”

“Veel mensen realiseren zich niet dat er zoveel mensen zich belangeloos inzetten voor mensen op de vlucht,” vertelt Charlotte Vandycke, de directeur van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. “Zonder onze vrijwilligers zouden wij onze missie niet kunnen uitvoeren. Zij helpen ons met acties en evenementen. Ze ondersteunen ons kantoor en helpen asielzoekers in ons Startpunt met informatie en een kom soep. 

 

Zonder de belangeloze inzet van onze vrijwilligers is het voor Vluchtelingenwerk Vlaanderen onmogelijk om onze belangrijke maatschappelijke functie goed te vervullen.”