Geef geld met impact

Afbeelding
Run & Wheels op Donorinfo sport voor kinderen met een beperking
© Run & Wheels

1. Kies je goede doel zorgvuldig

Geven doe je met je hart. Op donorinfo.be vind je goede doelen die werken rond heel wat verschillende thema’s, in België en daarbuiten. Er zit er vast eentje bij dat jou raakt en charmeert. Aan een goed doel waar je in volle overtuiging aan geeft, zal je meer vertrouwen kunnen geven. Je zal er meer over vertellen aan andere mensen. Op die manier zal je ook meer verschil maken voor de organisatie.

Het begint dus bij jouw geloof in je goede doel. Informeer je op de fiche van de organisatie en klik door naar de website om meer te weten. Aarzel niet om je vragen te stellen aan de organisatie.

2. Geef met vertrouwen

Eens je echt overtuigd bent van je goede doel, is het makkelijker om vertrouwen te geven. Sommige schenkers willen dat een organisatie hun gift spendeert aan een bepaald project, of er geen organisatiekosten zoals personeel mee betaalt. Het is voor organisaties soms moeilijk om met al die wensen rekening te houden én bovendien te verzekeren dat ze hun belangrijke werk professioneel kunnen blijven doen.

Geef een goed doel het vertrouwen en de flexibiliteit om zelf te bepalen waar de nood het hoogst is en waarvoor ze je gift gebruiken. Transparante goede doelen zullen jou achteraf kunnen vertellen welke impact ze hebben gerealiseerd. Als die impact overtuigend is, is je gift waarschijnlijk goed besteed. Een transparante organisatie kan ook jouw vragen beantwoorden.

3. Geef regelmatig

Plannen op de lange termijn is efficiënter en duurzamer dan altijd maar brandjes blussen op de korte termijn. Dat geldt ook voor goede doelen. Schenkers die een vaste opdracht geven aan een goed doel, geven die organisatie de zekerheid dat ze volgend jaar ook inkomsten zullen hebben. Zo geef je ook de gemoedsrust om te plannen op lange termijn. Zo kunnen organisaties investeren in oplossingen die echt werken.

Afbeelding
Belgian Kids Funds op donorinfo.be
© Belgian Kids Fund

4. Geef gul

Alle kleintjes tellen. Maar als je het kan missen, en je hebt volle vertrouwen in je goede doel, geef dan ook eens een groter bedrag. Dat geeft zuurstof om nieuwe projecten op te starten en echt een groot verschil te maken.

5. Denk na over je nalatenschap

Wil je niet alleen iets nalaten voor je directe naasten, maar ook voor je wijdere omgeving? Dan is het een goed idee om een goed doel op te nemen in je testament. Praat erover met je notaris en/of met het goede doel dat je op het oog hebt. Zij kunnen je vertellen hoe je het moet aanpakken. Zoek je informatie over de technische aspecten van een nalatenschap, dan kan je ook terecht op de website van testament.be.

6. Vertel over je gift

Het is erg on-Belgisch, maar zien geven doet geven. Durf dus ook aan andere mensen vertellen over je gift, en waarom je hebt gegeven. Vertel het via sociale media of in een gesprek. Wedden dat je zo vertrokken bent voor een boeiende conversatie?

7. Zamel geld in voor je favoriete goede doel

Heb je tijd en energie om echt in actie te schieten? Met een inzamelactie voor je goede doel sla je 2 vliegen in 1 klap. Je vermeerdert aanzienlijk het bedrag dat je kan geven aan de organsatie. Bovendien zal je ook veel over je goede doel vertellen, waardoor het sympathisanten kan bijkrijgen.

Je kan zelf een inzamelactie opzetten, bijvoorbeeld voor een verjaardag of een jubileum. Houd er rekening mee dat als jij het geld verzamelt en overmaakt aan de organisatie, je hiervoor geen fiscaal attest kan krijgen. Als je goede doel de actie organiseert, is er kans dat ze wel fiscale attesten kunnen uitreiken.