Goodgift: De solidaire cadeaubon in blijvende stijging
Vraag je je soms ook af welk cadeau je kan geven aan iemand die alles al heeft? Ben je op zoek naar zinvol verjaardagscadeau?
Nathan De Hert en Leen Bels namen Goodgift (www.goodgift.be) over in mei 2019. We bespreken samen met hun hoe Goodgift de laatste jaren evolueerde.
Wat is de evolutie van Goodgift sinds de overname?
Leen: "Op vlak van donaties zijn we elk jaar gegroeid en is onze bekendheid groter geworden. Op vlak van fysieke veranderingen, voegden we door de pandemie een nieuwe feature aan ons platform toe. Het is nu mogelijk om een fysieke Goodgift-doosje direct te laten leveren bij de ontvanger. Zodat ook wanneer het niet mogelijk is om elkaar te zien, het toch mogelijk is om een zinvol cadeau te geven. Zelfs met de coronapandemie heeft de vrijgevigheid niet afgenomen. In 2020 werd er bijna dubbel zoveel Goodgifts verkocht als het jaar ervoor. Dit bleef maar verhogen met liefst 70 000 euro aan donaties in 2023."
Hoe ziet de toekomst eruit voor Goodgift?
Leen: "Hoewel er momenteel geen directe plannen zijn om de website in het Frans te vertalen, plannen we misschien een uitbreiding naar het Engels in de toekomst. Aangezien veel bedrijven die goodgifts aan hun werknemers willen geven hiernaar vragen. We blijven streven naar groei en bekendheid, met speciale aandacht voor digitale marketing en nieuwe marketingcampagnes. Onze toekomstige focus zal ook op het betrekken van bedrijven liggen, gezien het feit dat een aanzienlijk deel van onze bestellingen afkomstig is van zakelijke klanten."
Wat motiveert jullie persoonlijk het meest om door te gaan met dit vrijwilligerswerk?
Leen: "Als we terugkijken op onze reis, drijft de positieve feedback en het enthousiasme van gebruikers en goede doelen ons om door te gaan met dit vrijwilligerswerk en een positieve impact te blijven maken."
Meer weten over Goodgift
Hoe zijn jullie op het idee gekomen om Goodgift over te nemen?
Nathan: "5 jaar geleden kreeg ik zelf een Goodgift. Ik vond dat een fijn cadeau. Ik wou het daarom ook aan iemand schenken, maar merkte toen dat de site niet meer werkte. Toen hebben Leen en ik contact opgenomen met de initiatiefnemers van Goodgift. Die hadden het project 5 jaar gerund, maar konden het ondertussen niet meer combineren met hun professionele bezigheden. Ze zochten iemand om Goodgift verder te zetten, want ze merkten wel dat er interesse voor was.
Toen hebben wij de koppen bij elkaar gestoken met enkele vrienden met kennis van communicatie en branding (hoe je een merk in de markt zet). We hebben een mooie website gemaakt en Goodgift opnieuw gelanceerd. Het concept was zeker nog niet bekend bij het grote publiek. Daar willen wij verandering in brengen."
Jullie runnen Goodgift op vrijwillige basis?
Nathan: "Net als de initiatiefnemers werken wij inderdaad volledig onbezoldigd. Mijn achtergrond ligt in de marketing."
Leen: "En die van mij in interieurdesign. Maar een aantal jaar geleden zijn we samen een bedrijfje begonnen. Naast die professionele bezigheid wilden we ons graag inzetten voor een maatschappelijk verantwoord project."
Nathan: "Bij de start hebben we wat geld gestopt in de website. Dat was onze persoonlijke donatie aan Goodgift, zeg maar. Nu investeren we vooral onze tijd. Niet alleen kan ik zo maatschappelijk mijn steentje bijdragen, ik vind het vanuit mijn marketingachtergrond ook een boeiende professionele uitdaging."
Leen: "We spenderen elk ongeveer een dag per week aan Goodgift."
Een Goodgift is een heel persoonlijk cadeau, vooral doordat de ontvanger kan kiezen naar wie de donatie gaat. Dus je kiest zelf wat je het meest aan het hart ligt.
Wat is er zo fijn aan een Goodgift?
Nathan: "Toen ik de Goodgift kreeg, vond ik het heel leuk dat ik eens iets anders kreeg dan een nutteloos kerstcadeau of een cadeaubon die je toch niet inruilt. Ik vond het ook erg interessant om het goede doel uit te zoeken dat ik zou steunen. Ik ben zeker een uur bezig geweest met organisaties opzoeken. De Goodgift heeft mij doen nadenken.
Een Goodgift is een heel persoonlijk cadeau, vooral doordat de ontvanger kan kiezen naar wie de donatie gaat. Dus je kiest zelf wat je het meest aan het hart ligt. We zijn ook transparant; de volledige Goodgift wordt doorgestort naar het goede doel, wij rekenen geen kosten aan."
Leen: "Een Goodgift is nuttig en origineel. Het is een verantwoord cadeau dat echt bijdraagt aan de samenleving, en het is iets nieuws. Met Goodgift willen we, net als jullie bij Donorinfo, een cultuur van geven stimuleren. Geven moet een gewoonte worden. Bovendien willen we een alternatief bieden voor de ongebreidelde consumptie en de berg van nutteloze cadeaus die mensen krijgen."
Hoe werkt het?
Leen: "Als je een Goodgift wil kopen, bestel je een bon voor een bedrag naar keuze. Je kan een online bon kopen die je zelf kan printen. Of wij kunnen jou, voor een klein extra bedrag, een bon opsturen in een mooi envelopje.
De ontvanger surft dan naar goodgift.be en kiest zelf een goed doel. De gever ontvangt hiervan ook een bericht. Elke maand verzamelt onze betaalpartner, Stripe, de donaties voor elk gekozen goed doel en wij storten deze integraal door. Op dat moment krijgen ook de gekozen goede doelen een bericht dat er een donatie onderweg is."